0754 636 747 Lu-Vi 10-12 / 13-17

Recomandari ale politiei pentru prevenirea furturilor din magazine si locuinte

Recomandari pentru prevenirea furturilor din magazine

Obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi intotdeauna in atentia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalitati de a si le insusi, indiferent daca acestea se afla intr-un magazin, intr-un depozit sau in circulatie. Orice veriga slaba in depozitarea, manipularea sau paza acestor valori va fi speculata de raufacatori in savarsirea unei infractiuni. Contrar tuturor evidentelor, din motive greu de inteles, multi detinatori de valori ignora cele mai elementare norme de autoprotectie, devenind astfel victime sigure.

Avand in vedere cele de mai sus, va adresam urmatoarele recomandari:

 • Stabiliti o strategie de siguranta a magazinului pentru prevenirea furturilor (in conformitate cu prevederile Legii nr. 333/ 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor) si asigurati-va ca tot personalul o cunoaste si o respecta. Instruiti periodic angajatii in aceasta directie.
 • Invatati-va angajatii sa fie atenti si sa recunoasca potentialii infractori. De obicei, hotii au un comportament specific, privind mai degraba in jurul spatiului comercial si la persoanele din magazin si mai putin la anumite produse.
 • Oferind suspectului indicii ca a fost identificat, creati conditii pentru evitarea infractiunii. Pe cei mai multi dintre infractori, o abordare de genul „Pot sa va ajut cu ceva?” sau „Va pot ajuta sa gasiti ceea ce cautati?” ii va determina sa isi abandoneze planurile.
 • Cele mai eficiente strategii de prevenire sunt cele care combina dispozitivele tehnice de siguranta cu vigilenta factorului uman. Eficacitatea camerelor de luat vederi cu circuit inchis este sporita de o buna iluminare, de folosirea unor oglinzi ingenios plasate (pentru vizualizarea unghiurilor „moarte”) si de un personal bine instruit.
 • Dotati-va magazinul cu un sistem viabil de alarma, tinand cont de faptul ca pretul reflecta, de regula, calitatea produselor de acest tip si apelati la serviciile unei societati specializate de paza si intervene rapida.
 • Amplasati in special in zonele care prezinta risc maxim, placute avertizoare prin care informati publicul cu privire la existenta unui sistem de supraveghere.
 • In alegerea design-ului magazinului dumneavoastra (aranjarea vitrinelor, prezentarea produselor s.a.) aveti in vedere faptul ca nu atrageti numai cumparatorii, ci si potentiali infractori si luati-va masuri suplimentare de protectie.
 • Prezentati produsele in vitrine sau tejghele din sticla, bine fixate, astfel incat sa nu poata fi deplasate, impinse sau dislocate.
 • Protejati produsele de mare valoare cu senzori racordati la sistemul de alarma.
 • O casa de bani de calitate va proteja lichiditatile si obiectele de mare valoare daca este amplasata cat mai discret cu putinta si daca respectati recomandarile ofiterului de politie.
 • Dupa terminarea programului, lasati casa de marcat deschisa si in mod vizibil goala pentru a descuraja orice spargator aflat in cautare de bani lichizi.
 • Depuneti zilnic la institutiile bancare sumele acumulate. Alternati traseele si programul de deplasare, fiind insotit de o persoana de incredere. Pentru transportul sumelor mari de bani, apelati la serviciile firmelor specializate.
 • Timpul este un factor cheie in activitatea infractionala! incercati sa descurajati spargatorii printr-o succesiune de bariere fizice: conceptia arhitectonica a cladirii, folosirea unor materiale de constructie rezistente, grilaje metalice, usi si ferestre prevazute cu dispozitive antiefractie.

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii

Recomandari pentru prevenirea furturilor din locuinte

Caminul reprezinta acel spatiu privat unde va simtiti ocrotit si linistit si de aceea, atunci cand o persoana necunoscuta patrunde fraudulos in locuinta dumneavoastra si va deposedeaza de bunuri, aceasta va face sa traiti un justificat sentiment de nesiguranta. Neincrederea care va invadeaza treptat se extinde asupra vecinilor, persoanelor care va viziteaza si mai ales asupra institutiilor specializate ale statului, de la care asteptati depistarea infractorilor si recuperarea prejudiciului creat.

Asigurarea securitatii persoanelor si proprietatii, a linistii si ordinii publice, ar trebui sa constituie o preocupare permanenta pentru societatea civila si cetateni, nu doar pentru institutiile specializate ale statului. Este recomandabil ca membrii comunitatii sa cunoasca si sa respecte ceiteva reguli elementare de autoprotectie care, odata insusite si aplicate, devin deprinderi de natura sa previna neglijenta, indiferenta, naivitatea si alte aspecte care faciliteaza activitatea infractorilor.

Recomandarile urmatoare se adreseaza tuturor cetatenilor care doresc sa-si apere proprietatea, oferindu-va idei si optiuni practice pentru a va simti in siguranta si a va proteja caminul:

 • Invatati psihologia infractorilor. Un bagaj minim de cunostinte privind mecanismul gandirii delincventilor constituie un atu in prevenirea oricarei infractiuni care v-ar putea viza. Atunci cand trec la actiune, spargatorii de locuinte se afla in competitie cu timpul si cauta acea imprejurare in care sa „opereze” cat mai rapid posibil pentru a evita sa fie surprinsi in locuinta. De regula, infractorii profita de ocazia ce li se ofera pentru a fura si evita sa patrunda acolo unde locatarii dispun masuri vizibile de siguranta.
 • Izolarea este daunatoare. impreuna cu vecinii de incredere, asigurati un sistem reciproc de supraveghere a locuintei in cazul absentei de la domiciliu in week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. Lasati acestora un numar de telefon unde puteti fi gasit.
 • Educati copiii sa evite discutiile cu necunoscutii, indeosebi cu cei care spun ca vin din partea parintilor, sa refuze ofertele tentante ale acestora (ciocolata, bomboane, jucarii, etc.) si sa streze cu grija cheia de la locuinta
 • Evitati sa oferiti persoanelor necunoscute relatii despre vecinii dumneavoastra, in special informatii referitoare la ocupatia, programul de lucru si starea materiala a acestora.
 • Atunci cand un necunoscut pretinde ca reprezinta o institutie prestatoare de servicii (gaze, apa, telefoane, deratizare s.a.) solicitati si verificati cu atentie legitimatia de serviciu, inainte de a-i permite accesul in locuinta. Un astfel de act trebuie sa prezinte viza periodica, sa nu aiba modificari sau stersaturi, iar liniile stampilei de pe fotografie sa coincida cu liniile stampilei de pe fila pe care este lipita. Nu acceptati prezentarea formala a legitimatiilor, iar daca persoana devine grabita sau agitata (ceva nu este in regula!), solicitati sprijinul vecinilor si retineti cat mai multe semnalmente ale celui in cauza pentru a le comunica organelor abilitate.
 • Manifestati prudenta sporita fata de necunoscutii care suna la usa invocand diverse pretexte (comercianti ambulanti, persoane care solicita sa dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apa, etc.). Riscati astfel sa cumparati produse contrafacute sau sa facilitati unor infractori periculosi accesul in locuinta dumneavoastra.
 • Evitati sa popularizati achizitionarea si/sau detinerea de bunuri de valoare sau sume mari de bani la domiciliu. Bunurile de valoare cu dimensiuni mici (bani, bijuterii, etc.) sa fie pastrate in locuri greu accesibile, evitand pe cat posibil „ascunzatorile” traditionale (sifonier, biblioteca, saltea s.a.).
 • Este recomandabil ca sumele mari de bani, actiunile si alte valori sa fie pastrate la banca.
 • Daca ati achizitionat aparatura electronica, nu depozitati ambalajele acesteia la vedere (pe balcon). intocmiti o lista care sa cuprinda caracteristici ale produselor, pe care sa o pastrati intr-un loc sigur. Inscriptionand bunurile de valoare cu semne pe care sa le cunoasca numai membrii familiei, facilitati recuperarea acestora in cazul unui furt.
 • Asigurati intrarea in locuinta cu usi solide, metalice sau confectionate din materiale rezistente, care sa fie prevazute cu incuietori sigure, modele atipice, cu un grad inalt de securitate.
 • Dispunerea unui vizor si a unui sistem de iluminat exterior propriu poate avea efecte benefice pentru siguranta dumneavoastra. Daca aveti posibilitatea, montati un sistem electronic de alarma cu alimentare independenta. tineti cont de faptul ca pretul reflecta, de regula, calitatea produsului!
 • Evitati sa lasati bilete in usa sau mesaje pe robotul telefonic de natura sa certifice absenta dumneavoastra. in locul formulei „ Sunt plecat la ...” sau „ Lipsesc pentru trei zile” puteti folosi .'.Pentru moment nu sunt disponibil” ori „Sunati-ma pe mobil”.
 • Daca locuiti la casa ori in apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil sa protejati ferestrele si balcoanele cu grilaje metalice solide, ale caror console sa fie incastrate in zid, iar spatiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici.
 • Daca ati pierdut cheile ori constatati ca incuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri straine (bete de chibrit, sarme, etc.), procedati imediat la inlocuirea acestora. Orice intarziere poate fi prompt exploatata de spargatorii de locuinte!
 • Este recomandabil sa nu purtati brelocuri cu chei prinse la cureaua pantalonilor. Este o provocare pentru hoti sa-si demonstreze dexteritatea. De asemenea, cheia legata la gatul copiilor este cel mai evident indiciu ca acestia sunt singuri acasa, minorii fiind usor de ademenit!
 • Acordati atentie sporita modului in care redactati anunturile la mica publicitate. Nu faceti public un astfel de anunt inainte de a fi siguri ca un membru al familiei este in permanenta acasa. Evitati formularile de genul „sunati dupa ora 17 00” si nu oferiti date suplimentare decat dupa ce v-ati convins ca solicitantul este cu adevarat interesat de tranzactie. Luati masuri ca sa fiti insotit de o persoana de incredere pe timpul vizitei solicitantilor.
 • Discutati direct, la obiect, in legatura cu anuntul, evitand conversatiile protocolare, cu amanunte de ordin personal, despre familie, despre locul de munca sau programul dumneavoastra.
 • Daca sesizati ca vizitatorul are alte intentii, retineti cat mai multe date privind fizionomia acestuia si comunicati-le la sectia de politie de care apartineti.
 • Nu primiti in gazda persoane despre care nu aveti nici un fel de date de identificare. in acest mod evitati sa deveniti subiectul unui dosar penal pentru evaziune fiscala sau victima unei escrocherii. in situatia in care ati apelat la serviciile unui meserias, nu il lasati singur in apartament.
 • Pregatind din timp o suma de bani pentru cheltuielile ocazionate de efectuarea reparatiei/imbunatatirilor, nu oferiti indicii privind locul unde pastrati banii.
 • Evitati sa lasati cheia de la intrare in locuri „traditionale” (sub stergatorul de la usa, intr-un ghiveci din apropiere ori in cutia postala etc.). Daca doriti sa transmiteti cheia unui membru al familiei, apelati la un vecin de incredere.
 • Atunci cand observati persoane straine care stationeaza fara motiv pe scara blocului sau in dreptul usii unui vecin, nu ezitati sa le intrebati despre scopul sederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potentialii infractori. Retineti ca acestia mizeaza pe lipsa de implicare civica.
 • Daca sesizati zgomote suspecte pe palier si observati ca in fata usii unuia dintre vecini sunt persoane straine care incearca sa intre fraudulos, anuntati de urgenta politia. Este posibil sa constatati ca vizorul dumneavoastra a devenit nefunctional, prin lipirea unui timbru sau a unei bucati de hartie pe exterior, ceea ce constituie un indiciu sigur ca spargatorii de locuinte sunt „la treaba”.
 • Exersarea spiritului de vigilenta reprezinta primul si cel mai solid scut impotriva hotilor si a altor categorii de infractori!

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii

Articol preluat de pe www.politiaromana.ro

Solutii pentru prevenirea furturilor: sisteme alarmare la efractie

Recomandari sisteme alarma cablate Paradox - Canada

Sisteme alarma Paradox cablate - vezi ofertele

Transport inclus
prin Fan Courier pentru facturi >1000 lei

Reducere 5%
pentru facturi peste 2.000 lei

Prezentari video
pentru echipamente de securitate

Suport tehnic
pentru echipamentele comercializate

 
Acest magazin utilizeaza cookie-uri pentru a va imbunatati experienta pe site-ul nostru.
Detalii