Tel. 0754 636 747   LU-VI 11-17

Monoxidul de carbon

Protejati-va impotriva otravirii cu monoxid de carbon

Dintotdeauna, atentia publicului a fost focalizata asupra riscului de intoxicare cu monoxid de carbon in propriile locuinte. Noi incercam sa va ajutam sa scapati de astfel de temeri, explicandu-va:

Ce este monoxidul de carbon?

Monoxidul de carbon este un gaz invizibil, fara miros (inodor), care este degajat de arderea incompleta a combustibililor fosili (cum ar fi: lemn, carbune, benzina, motorina, gaz metan, propan etc.) In locuinte, aparatele de incalzit si cele de gatit sunt posibile surse de monoxid de carbon. Vehiculele cu motoarele pornite, stationate intr-un garaj anexat locuintei dumneavoastra, ar putea, de asemenea, sa produca niveluri periculoase de monoxid de carbon.

Care este efectul expunerii la monoxidul de carbon?

Monoxidul de carbon se lega foarte puternic de hemoglobina din sange, astfel blocheaza transportul oxigenul in organism si eliminarea bioxidului de carbon, producand asfixierea. Intoxicarea cu monoxid de carbon preoduce simptome a caror gravitate este determinata de concentratia de monoxid de carbon si de timpul de expunere, fiind influentata si de varsta sau starea sanatatii. O concentratie mare de monoxid de carbon este periculoasa chiar si pentru scurt timp, dar si o concentratie relativ redusa poate avea efecte letale in cazul unei expuneri indelungate.

Simptomele care apar ca urmare a expunerii la monoxid de carbon sunt urmatoarele: dureri de cap, ingreunarea respiratiei, oboseala, greata, ameteala, pierederea memoriei si a concentrarii, simptome care progreseaza rapid catre coma si deces.
Deoarece monoxidul de carbon este un gaz fara miros si fara culoare, omul cu organele sale de simt nu poate stabili cauza simptomelor si, adesea, la confunda cu simptomele gripei.

Cum va puteti proteja impotriva intoxicarii cu monoxid de carbon?

Dumneavoastra si familia dumneavoastra pot fi protejate impotriva intoxicarii cu monoxid de carbon daca instalati in locuinta dumneavoastra detectori care va previna asupra acumularilor de monoxid de carbon.
Cu toate aceastea, detectorii de monoxid de carbon nu elimina obligatia dumneavoastra de a utiliza in siguranta si de a mentine in stare buna de functionare toate instalatiile si aparatele care functioneaza pe baza de combustibil.

Ce este detectorul de monoxid de carbon?

Detectorul de monoxid de carbon este un aparat care masoara concentratia de monoxid de carbon acumulata in aer. De obicei, detectorul de monoxid de carbon foloseste o alarma sonora atunci cand concentratia de monoxid de carbon din aer corespunde unui nivel de 10% de monoxid de carbon/hemoglobina in sange. Fiindca 10% MCHb este un nivel foarte scazut de intoxicare cu monoxid de carbon, alarma va fi activata inainte ca dumneavoastra sa prezentati simptome specifice.
Spre deosebire de detectorul de fum, cand dumneavoastra puteti usor confirma cauza declansarii alarmei (fumul este vizibil), in cazul detectorului de monoxid de carbon este foarte greu sa decideti daca alarma este falsa sau daca este o urgenta reala (monoxid de carbon este invizibil si fara miros). CONSIDERATI TOATE ALARMELE DETECTORULUI DE MONOXID DE CARBON DREPT REALE pana cand se face verificarea tuturor instalatiilor si aparatelor consumatoare de combustibil din locuinta dumneavoastra.

Daca v-ati hotarat sa cumparati un detector de monoxid de carbon

  • alegeti detectorul care este testat si aprobat de Institutul National de Metrologie;
  • respectati recomandarile fabricantului privind amplasarea detectorului in locuinta dumneavoastra;
  • urmariti ca becul de culoare verde sa fie aprins pentru a fi sigur ca detectorul functioneaza.

Ce trebuie sa faceti daca detectorul de monoxid de carbon declanseaza alarma?

Daca detectorul de monoxid de carbon declanseaza alarma fara ca cineva sa prezinte simptome de intoxicare:

  • deschideti usile si ferestrele pentru aerisirea incaperilor;
  • scoateti din functiune toate aparatele consumatoare de combustibil si chemati un specialist pentru a le verifica;
  • parasiti locuinta imediat;
  • daca sunt persoane care prezinta simptome de intoxicare cu monoxid de carbon, telefonati la Salvare pentru a beneficia de asistenta medicala.

 

Transport inclus prin Fan Courier
pentru facturi >1000 lei

 

Prezentari video
pentru echipamente de securitate

 

Suport tehnic
la echipamentele comercializate