0754 636 747   Lu-Vi 12-18

Ghid pentru alegerea unui sistem de alarma

In cele ce urmeaza, pentru o mai usoara parcurgere a articolului de catre cei mai putin familiarizati cu limbajul specific, vom folosi termeni "populari", pentru a descrie anumite echipamente de securitate, in detrimentul celor tehnici (de ex. sistem de alarma in loc de sistem de detectie si semnalizare efractie, centrala de alarma etc).

Fiecare viitor proprietar de sistem de alarma isi pune "primordiala" intrebare: ce sistem de alarma imi trebuie?
Vom incerca sa raspundem la acesta intrebare bazandu-ne pe experienta dobandita de-a lungul anilor in proiectarea si instalarea sistemelor de alarma rezidentiale si industriale.

Un sistem standard de alarma trebuie sa realizeze 3 procese de baza: detectie, procesare informatie si semnalizare.
Din punct de vedere hardware este format din 3 elemente, fiecare realizand o functie din cele amintite mai sus.
Astfel:

  • centrala de alarma (cablata, radio sau hibrida) este elementul ce asigura procesare informatiei
  • detectorii (de ex. detectorii de miscare pasvi in infra-rosu (PIR)) sunt perifericele ce realizeaza detectia la schimbarile produse in mediul supraveghiat (de ex. tentativele de patrundere prin efractie)
  • elementele de semnalizare opto-acustica (sirene de exterior si interior)

Daca sistemul de alarma este si conectat la un dispecerat / firma de monitorizare si interventie rapida, atunci putem spune ca functiile de baza sunt asigurate.

Sa vorbim putin despre fiecare element in parte.

Centrale de alarma

Centralele de alarma se aleg in functie de performantele viitorului sistem, de posibilitatile de up-grade, de varianta de comunicare cu elementele periferice (cablata, radio, hibrida)
De exemplu, pentu un sistem cablat de dimensiuni mici-medii, centralele de alarma din seria PARADOX SPECTRA sunt o alegere potrivita. Ele au posibilitati de extindere  in zona wireless (prin module suplimentare).
Daca de la inceput se proiecteaza un sistem wireless atunci centralele de alarma din seria PARADOX MAGELLAN sunt cele mai indicate solutii.

Detectorii de miscare - alocarea lor in spatiul protejat

Numarul acestora este dat de posibilele cai de patrundere in spatiul supravegheat: usa de la intrare, geamuri, pereti usor de penetrat (rigips, BCA).

Elementele de avertizare opto-acustica

Sirenele (exterioare) sunt in proportie de 99% cablate chiar si atunci cand intra in componenta unor sisteme de alarma radio. Cel putin o sirena de exterior este recomandata  (montata intr-un loc cat mai vizibil) si una de interior.

Plecand de la acesta configuratie standard a unui sistem de alarma (cablat, radio sau mixt), prin adaugarea de detectori specializati si module se poate ajunge la configuratii ce sporesc gradul de protectie (chiar si in sfera detectiei la incendiu, gaz sau inundatie) si flexibilitatea acestuia.

Dar sa vedem despre ce echipamente este vorba.
Detectorii ce se pot adauga la un sistem de alarma pot face parte tot din categoria "detectie efractie" si putem aminti detectorii de soc / vibratie, detectorii de geam spart, contactele magnetice dar si din categorii conexe (detectie si semnalizare incendiu, gaz, inundatie acolo unde nu este necesara folosirea unei centrale specializate de detectie).
Sa amintim numai detectorii de fum si temperatura, detectori de gradient de temperatura, detectori de gaz metan si monoxid de carbon, detectori de inundatie.
Modulele ce pot introduce facilitati noi in functionarea sistemului de alarma sunt:

  • cominicatoare cu sinteza vocala - mesaje preinregistrate sau personalizate ce transmit prin linia telefonica fixa catre telefonul mobil al proprietarului la aparitia evenimentelor in sistem (alarma, defect in sistem, panica)
  • comunicatoarele GSM ce transmit SMS-uri catre telefonul beneficiarului, in lipsa unei linii telefonice fixe, la aparitia evenimentelor in sistem
  • module TCP/IP ce-i permit proprietarului sa urmareasca in timp real, prin internet, evenimentele produse in sistem si sa ia masuri (sa armeze / dezarmeze o partitie, sa actioneze un releu care la randul sau sa porneasca o automatizare etc).
  • tastaturile clasice pot fi dublate cu telecomenzi ce pot prelua functiile de baza ale acestora, pentru o utilizare mai facila a sistemului (armare, dezarmare, panica, automatizari)

Sisteme alarma Paradox


Mai multe sisteme alarma aici

 
Transport inclus prin Fan Courier
pentru facturi >1000 lei

 
Prezentari video
pentru echipamente de securitate

 
Suport tehnic
la echipamentele comercializate