0754 636 747   Lu-Vi 12-18

Cum alegem un DVR?

Va prezentam principalele caracteristici pe care trebuie sa le aveti in vedere in cazul in care v-ati hotarat sa achizitionati un inregistrator video/audio digital (DVR - Digital Video Recorder).

1. Numarul de canale video/audio corespunzator aplicatiei dumneavoastra (luati in considerare si eventualele extinderi ale sistemului).

  • DVR-urile standalone sunt produse cu 4, 8, 16, 24 si 32 canale video si 1-16 canale audio.
  • Pentru DVR-urile speciale (auto, mobile, ATM) numarul de canale se limiteaza de obicei la 4 (variante cu 1, 2 sau 4 canale video/audio).

dvr standalone

 

2. Tipul de compresie video - majoritatea DVR-urilor din piata utilizeaza compresia hardware H.264

comparatie codecuri dvr-uri

3. Rezolutia de vizualizare si inregistrare - pentru vizualizare alegerea este simpla: majoritatea DVR-urilor suporta vizualizare in timp real (25fps/canal = 25 imagini pe secunda pentru orice canal, simultan pentru toate canalele DVR-ului) la rezolutie 720P (1280x720px) si1080P (1920x1080px) in cazul noilor formate de inalta rezolutie HD CVI, HD TVI sau AHD.
La inregistrare se face diferenta intre diferitele clase de calitate: 720P si viteza de codare 25fps/canal (intalnita si sub numele de HD Ready), 1080P si viteza de codare 12-15fps/canal (sau HD) si 1080P si 25fps/canal (sau Full HD)

De obicei la un DVR, inregistrarea evenimentului fiind cea mai importanta caracteristica, se urmareste o rezolutie cat mai mare (de exemplu 1080P sau 2Mpixels) in detrimentul numarului de frame-uri pe secunda (fps). Altfel spus pentru un DVR care suporta inregistrare atat cu 15fps/canal la rezolutie 1080P cat si 25fps/canal la rezolutie 720P, se recomanda alegerea primei variante de inregistrare, evident si camerele trebuie sa fie de aceeasi rezolutie.

4. Bitrate - se refera la compresia semnalului video implicit la calitatea lui: un bitrate mai mic (de ex. 2048kbps) implica un spatiu mai mic ocupat pe HDD de inregistrare, recomandat pentru rezolutie 720P.
Un bitrate mare (4096kbps sau chiar 8192kbps) este recomandat pentru rezolutia 1080P, implica o "risipa" de spatiu pe HDD dar si calitatea inregistrarii este de cea mai buna calitate.

5. Dual streaming (2 fluxuri de date) - in ultima perioada toti marii producatori au scos DVR-uri care suporta dual streamingul: un flux de date principal (stream principal) ce caracterizeaza parametrii inregistrarilor pe HDD si transmiterea informatiei intr-o retea (locala sau Internet) acolo unde banda este suficient de mare. Stream-ul secundar se configureaza independent de cel principal (rezolutie, numar fps, bitrate) si se utilizeaza in principal pentru transmiterea informatiei la distanta (de exemplu o conexiune la Internet cu banda ingusta, supraveghere pe un telefon mobil cu sistem de operare - smartphone).

6. Interfata cu utilizatorul - in cele mai multe cazuri este grafica, cu iconite color, intuitiva. Un plus il prezinta traducerea in limba romana.

interfata dvr dahua

7. Iesiri video multiple - DVR-urile de ultima generatie suporta iesiri multiple (in anumite cazuri simultane): iesiri VGA si HDMI cu rezolutie Full HD (1920x1080px).

porturi dvr

8. Facilitati legate de comanda DVR-ului - accesul la interfata se poate face din butoanele panoului frontal, prin mouse (USB) sau din telecomanda. Un aspect important este posibilitatea controlului total al DVR-ului de pe Internet: vizualizare, redare inregistrari, acces complet la setarile DVR-ului, posibilitatea inregistrarilor pe PC-ul de pe care se face conectarea la DVR etc.

9. Numarul de functii suportate simultan - de multe ori intalniti formularea "DVR triplex" sau "DVR pentaplex" - acesti temeni se refera la faptul ca echipamentul respectiv suporta 3 functii simultan (de ex. vizualizare, redare inregistrari si inregistrare fara sa mai suporte in acelasi timp si realizarea unui back-up) sau 5 functii simultan (pentaplex): vizualizare, redare inregistrari, inregistrare, back-up si conectarea remote/de la distanta). Evident ultimele sunt cele mai performante.

10. Numarul de HDD-uri suportate - este strans legat de performantele de inregistrare ale DVR-ului: pentru un DVR de clasa medie cu 4 canale, 1xHDD (maxim 4TB) este suficient pe cand la cealalta extrema, pentru unul High-End (inregistrare in timp real la 1080P, bitrare 8192kbps) cu 16 canale se prefera suportul a 8xHDD cu un total de 32TB.

dvr 8 canale


11. Facilitati mecanice - de obicei se intalnesc la DVR-urile din clasele peste standard si se refera la posibilitatea de fixare in rack-uri de 19", de existenta unor surse de alimentare interne puternice si ventilate, de carcase ventilate fortat.

12. Comanda perifericelor - o multitudine de porturi pot fi intalnite pe panoul din spate al DVR-urilor (in functie de calasa din care acesta face parte):

  • port serial RS-232 - pemite conectarea la un POS sau a unei tastaturi pentru comanda camerelor PTZ (speed dome)
  • port serial RS-485 - permite comanda camerelor PTZ (Pan-Tilt-Zoom) sau a camerelor speed dome
  • iesirile in bucla - se intalnesc la echipamentele High-End si sunt iesiri suplimentare ale canalelor video (se pot lega la alte echipamente de inregistrare, monitoare dedicate etc)
  • intrari/iesiri de alarma - intrari/iesiri pe releu (numarul depinde de numarul canalelor video si de clasa din care DVR-ul face parte). Intrarile permit declansarea inregistrarilor la comanda unui senzor/detector extern: detector de miscare PIR, contact magnetic etc. Iesirile sunt declansate de diferite evenimente (detectie la miscare, pierdere semnal video, defect HDD etc) si pot comanda mici automatizari (sirene, semnalizari luminoase)
  • porturi USB - permit conectarea unui mouse USB pentru accesul la DVR si realizarea de back-up-uri ale fisierelor video importante pe echipamente compatibile (stick-uri, HDD-uri externe, CD-DVR/RW externe)
  • port eSATA - mai nou si pentru DVR-urile din clasele superioare - permite extinderea capacitatii de stocare
  • port RS-45 - interfata de conectare a DVR-ului la retea/Internet (10M/100M si mai nou 1000M)

13. Tendinte - in prezent supravegherea video se indreapta masiv catre inalta rezolutie prin echipamentele HD CVI si HD TVI. Echipamentele clasice/analogice vor mai ramane pentru scurt timp in cadrul sistemelor economice.

DVR standalone 4, 8, 16, 32 canale

supraveghere video Dahua

 
Transport inclus prin Fan Courier
pentru facturi >1000 lei

 
Prezentari video
pentru echipamente de securitate

 
Suport tehnic
la echipamentele comercializate