0754 636 747 Lu-Vi 10-12 / 13-17

neosis.ro: Sisteme alarma, camere supraveghere, videointerfoane

Alarme pentru apartamente si garsoniere

Configuratii si recomandari sisteme alarma locuinte

Cunoscute in limbajul de specialitate ca "sisteme de detectie si semnalizare a efractiei" sau "sisteme antiefractie", alarmele pentru locuintele de la bloc sunt poate cele mai simple si comune aplicatii din domeniul sistemelor de securitate.

Alarme pentru apartamente si garsoniere

Fiecare individ, cu simtul raspunderii, doreste sa-si asigure familia si bunurile impotriva unor posibile tentative de patrundere prin efractie apeland pentru aceasta la diferite metode: protectie mecanica, caini de paza, semnalizare electronica, monitorizare si interventie rapida.

Se cunoaste din practica faptul ca orice protectie mecanica (gen usi metalice, grilaje, folii antiefractie) nu rezista prea mult in fata unor infractori cu experienta. Rezolvarea unor probleme "mecanice" se rezolva prin "scoala vietii" pe cand, in cazul sistemelor electronice de securitate, iti trebuie cunostinte avansate in domeniu, ceea ce trebuie sa recunoastem, nu este chiar la indemana unui infractor.

In practica s-a ajuns la concluzia ca o semnalizare electronica a tentativelor de efractie (de cele mai multe ori avand un puternic impact in descurajarea/intimidarea infractorului) urmata de o interventie rapida (realizata de firmele specializate) eventual dublate de o protectie mecanica, este solutia ideala.

Revenind la sistemele de alarma pentru apartamente (garsoniere) la bloc, putem vorbi, din punct de vedere constructiv, de 3 tipuri de sisteme de alarma:

 • sisteme de alarma cablate (cu fir)
 • sisteme de alarma radio (wireless)
 • sisteme de alarma hibride (combinatie intre cele doua)

Sistemele de alarma cablate

Sunt cel mai des intilnite, in principal, din cauza preturilor reduse la echipamente dar si al robustetii sistemului.
Sistemele cablate au fost primele, in ordinea aparitiei, pe piata si au trecut cu brio testul timpului: functionare corecta in decursul a mai multor ani, intretinere minima, costuri pentru interventiile postgarantie mai mici.
Acestea se preteaza pentru apartamentele noi sau in curs de renovare, acolo unde cablurile sistemului se pot ingropa sub tencuiala pentru a nu strica estetica apartamentului.

Un sistem de alarma cablat se compune din:

 • tastaturi de comanda
 • detectori de miscare Pasivi in Infra Rosu (PIR)
 • detectori de geam spart, detectori de soc / vibratie
 • contacte magnetice
 • detectori de fum
 • detectori de temperatura (crestere de temperatura)
 • detectori de flacara
 • detectori de gaz metan (monoxid de carbon)
 • detectori de inundatie, sirene de interior, sirene de exterior, mici automatizari)

Din punct de vedere al cablarii propriu-zise, se poate realiza varianta "elementara" in care fiecare element al sistemului de alarma:este legat de centrala de alarma printr-un cablu de alarma, de obicei de 6 fire - 6x0,22mm+ecran. Este aleasa aceasta varianta in cazurile in care toate cablurile electrice de forta si curenti slabi sunt trase de personal fara calificare in sisteme de securitate, de cele mai multe ori de electricieni, unde o indicatie de genul "tragi cate un cablu de alarma din fiecare camera in debara/la centrala, un cablu de alimentare de la tablou la centrala si gata", rezolva problema.

Instalatorii cu experienta pot apela la o solutie mai "elevata": folosirea unei "magistrale" care sa adune toti detectorii din casa pe un singur cablu (de obicei de 10-12fire).
In cazul centralelor PARADOX este recomandata folosirea tehnologiei proprietare ATZ (Advanced Technology Zone) prin care se pot cupla 2 detectori / zone (simplist vorbind) pe 2 fire.

La un calcul sumar observam ca pe un cablu de 12 fire se pot cupla 10 detectori / zone ceea ce este suficient si pentru un apartament mare. Rezulta o economie de cablu, teava PVC (copex), munca in final.

O categorie aparte, in continua crestere in ultimii ani, este formata din sistemele de alarma care permit transmiterea la distanta a evenimentelor din sistem via reteaua mobila GSM. Astfel, un sistem de alarma pentru apatament/garsoniera cu GSM (configuratia include comunicator GPRS/GSM/SMS) poate transmite la distanta, catre proprietarul sistemului, evenimente importante ca: alarma pe zona X, defecte sistem (cadere retea 200V, acumulator defect) sau armarea/dezarmarea sistemului si utilizatorul implicat. Mai mult, pe baza unor SMS-uri securizate se poate arma sau dezarma sistemul sau activa o iesire programabila tip PGM (pentru eventuale automatizari).

Exemple de sisteme alarma cablate, vandute de Neosis Security

Sisteme alarma cablate - vezi mai multe

Avantajele sistemelor de alarma cablate

 • costuri mici la echipamente
 • robustetea sistemului
 • suportul pentru toata gama de detectori / module
 • intretinere usoara

Dezavantajele sistemelor de alarma cablate

 • inestetice acolo unde cablarea se face aparent (prin pat de cablu)
 • upgradarea sistemului dificila (in sensul de adaugare de detectori)

Sistemele de alarma radio (wireless)

Sunt preferate acolo unde finisajele sunt terminate si nu se doreste alterarea amenajarilor interioare cu o cablare aparenta.

Avantajele sistemelor de alarma radio

 • instalare simpla si estetica
 • posibilitati extinse de upgrade
 • posibilitati suplimentare de armare/dezarmare (telecomenzi)

Dezavantajele sistemelor de alarma radio

 • preturi mai mari pentru toate echipamentele sistemului (centrale, detectori)
 • gama redusa de detectori (miscare, contacte magnetice, fum)
 • limitari legate de distantele la care se pot amplasa detectorii fata de centrala
 • inlocuirea bateriilor/acumulatorilor la anumite perioade de timp (1-2ani).

Sistemele de alarma hibride

Incearca sa realizeze o solutie economica in cazurile in care resedinta este finisata dar se mai pot trage cabluri pe anumite trasee (de ex. pentru tastatura, sirena de exterior).

Din ce sunt compuse sistemele de alarma hibride?

Din centrale cablate (de ex seria PARADOX SPECTRA sau SPECTRA SP) la care se adauga module de receptie radio universale (iesiri pe releu compatibile cu toate tipurile de centrale cablate). Ca exemplu putem aminti receptoarele ELMES Ch3R, CH8R, CH20R respectiv receptoare universale cu 4, 8 si 20 canale.
Receptoarele lucreaza impreuna cu emitatoare de tipul detectorilor de miscare (PIR), contacte magnetice, detectori de geam spart (de ex. detector PIR radio ELMES PTX50).

Avantajele sistemelor de alarma hibride

 • sistem cvasi-radio
 • pret mai mic decat in cazul sistemelor de alarma radio (wireless)

Dezavantajele sistemelor de alarma hibride

 • preturi mai mari decat in cazul sistemelor de alarma cablate
 • gama restransa de detectori

Ce contine un sistem de alarma pentru apartament?

Un sistem de alarma pentru apartament (indiferent ca este cablat sau radio) cuprinde:

 • centrala de alarma (creierul sistemului) cu tastatura de comanda,
 • detectorii (miscare, geam spart, soc, incendiu, temperatura, inundatie)
 • elementele de avertizare opto-acustice (sirene de interior, exterior)
 • elementele de back-up pe partea de alimentare (acumulatorii)

Este bine ca la alegerea centralei de alarma sa se tina seama de numarul de detectori din sistem.
O relatie de genul: numar zone centrala alarma - mai mare sau egal cu numarul de detectori din sistem nu da niciodata gres (fiecare detector se leaga pe o zona, recomandabil sa se foloseasca ATZ-ul in cazul sistemelor PARADOX). Sistemul este astfel dimensionat si pentru o eventuala upgradare (de ex. zone folosite pentru armare/dezarmare din telecomanda - keyswitch).

Numarul de detectori de miscare (detectori PIR) se alege in functie de zonele ce trebuiesc protejate (usa intrare, geamuri camere, pereti subtiri (rigips).

Sistemul se poate completa in functie de necesitati cu detectori de miscare antipet (ocolesc detectia animalelor de casa), detectori de miscare de exterior, detectori de fum, detectori de temperatura sau crestere temperatura, detectori de flacara, detectori de gaz metan (bucatarie) sau monoxid de carbon, detectori de inundatie, detectori de geam spart (de ex. in balcon sau unde detectorii PIR sunt predispusi la alarme false), contacti magnetici (in cazul armarilor perimetrale).

Despre avertizoarele opto-acustice (sirenele cu flash) nu sunt prea multe de spus: cel putin o sirena de exterior (recomandata si cea de interior pe post de back-up).

Reguli pentru realizarea unui sistem de alarma

In incheiere cateva dintre regulile "de aur" ce trebuie urmarite la proiectarea-realizarea unui sistem de alarma:

 • centrala de alarma se monteaza intr-un loc ferit (ex. in debara) si este protejata de o zona instanta (nu in holul de intrare, in zona temporizata)
 • tastatura se monteaza cat mai aproape de usa de intrare, iar timpul (temporizarea) de intrare nu trebuie sa depaseasca 10-15sec
 • codurile de acces si de instalator se schimba imediat ce intrati in posesia sistemului
 • este recomandat sa testati sistemul cel putin la 2 saptamani pentru a descoperi eventualele probleme ale sistemului de alarma
 • codurile de armare / dezarmare nu trebuie sa contina parti din numarul de telefon, anul de nastere, cifre care se repeta (de ex. 2222) ci trebuie sa fie alese total aleator
 • daca alegeti sa va monitorizati sistemul de alarma la o firma de interventie rapida, este bine sa alegeti o varianta de comunicare centrala - dispecerat dubla (de ex. prin Romtelecom si GSM/GPRS).

Sisteme de alarma Paradox

Sistem de alarma pentru garsoniera
Sistem de alarma pentru apartament 2 camere
Sistem de alarma pentru apartament 3 camere
Sistem de alarma pentru apartament 4 camere
Sistem de alarma radio pentru garsoniera
Sistem de alarma radio pentru apartament 2 camere
Sistem de alarma radio pentru apartament 3 camere
Sistem de alarma radio pentru apartament 4 camere
Sistem de alarma pentru casa
Sistem de alarma radio pentru casa

Sisteme de alarma Paradox - mai multe configuratii

Minim, Economic, Standard, Avansat, Expert, Lux, Extrem

Va invitam sa vizitati siteul nostru www.neosec.ro prin click pe unul dintre linkurile urmatoare:
Sisteme de alarma Paradox pentru apartamente
Sisteme de alarma Paradox pentru case
Sisteme de alarma Paradox pentru vile
Sisteme de alarma Paradox pentru magazine

Transport inclus
prin Fan Courier pentru facturi >1000 lei

Reducere 5%
pentru facturi peste 2.000 lei

Prezentari video
pentru echipamente de securitate

Suport tehnic
pentru echipamentele comercializate

 
Acest magazin utilizeaza cookie-uri pentru a va imbunatati experienta pe site-ul nostru.
Detalii Ok